Čili bar Praha

Čili paprička

Tequila a Mezcal


Tequilla

Tequila je národní mexická lihovina, která se vyrábí z odrůdy Agave tequilana, zvané též Weberova modrá agave. Podle mexických zákonů je možné vyrábět tequilu pouze v pěti státech Mexika. Jedním z nich je i stát Jalisco, ve kterém se nachází i město Tequila. Zatímco v Jaliscu není výroba místně nijak omezena, v ostatních 4 státech je výroba povolena pouze v určitých oblastech. Tequila se podle doby zrání na dubových sudech dělí na Blanco (doba zrání je kratší než 2 měsíce), Reposado (doba zraní je mezi 2 až 12 měsíci) a Añejo (ta zraje rok a více). Dalším druhem je i Joven, jedná se ovšem o nejméně kvalitní tequilu, která se během výroby dobarvuje karamelem.

Někdy je tequila zaměňována s další lihovinou, která pochází z Mexika, a tou je Mezcal. Ten ovšem patří mezi podřadnější nápoje než tequila, protože se vyrábí z jiného druhu Agave. Mezcal má lehkou kouřovou chuť, protože se při jeho destilaci používá dřevěné uhlí. Občas se v Mezcalu objevuje červ, který žije v tomto druhu Agave.

V našem baru si můžete vychutnat všechny 3 druhy tequily – základní (casco viejo blanco), reposado i anejo. Mezi naše oblíbené patří především tequila Conquistador, která se vyznačuje skvělou jemnou chutí. Velmi zajímavý je i Sotol (plata, reposado). Vzhledem k tomu, že Sotol není z Jalisca, ale z oblasti Chihuahua, nemůže se tento nápoj nazývat tequilou, přestože je vyroben ze stejného druhu Agave. Tequila je samozřejmě výborná i v našich míchaných nápojích jako je Margarita, Margarita frozen (i v ovocných variacích), Red liner (míchaný shooter, který Vás překvapí svým vzhledem i chutí).

Tequilla

Tequilla